منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه اردیبهشت ۱۴۰۳ معرفی شد

کتابخوان ماه اردیبهشت

منابع طرح کتاب خوان ماه، ویژه اردیبهشت ۱۴۰۳ با ارائه کتاب های «خانواده به توان دختر»، «شب گرفتن ماه»، «فرّ ایمان از فریمان» و «مامان بابا من غول نیستم» معرفی شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، منابع طرح کتاب‌خوان ماه، ویژه اردیبهشت ۱۴۰۳ با هدف ارتقای فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه، دسترسی همگانی به کتاب، لزوم معرفی کتاب‌های مفید برای پرورش فکری آحاد مختلف مردم و همچنین ارتقای فضایل اخلاقی و فرهنگ عمومی از طریق مطالعه کتاب‌های مفید و فاخر در سطح کشور و ارائه کتاب‌های «خانواده به توان دختر»، «شب گرفتن ماه»، «فرّ ایمان از فریمان» و «مامان بابا من غول نیستم» معرفی شد.

معرفی کتاب مامان بابا من غول نیستم

«مامان بابا من غول نیستم»
پدیدآور:‌ مسلم وافی – سعید شریف یزدی
ناشر:‌ دفتر نشر معارف
تعداد صفحات: ۱۹۲

واژه‌ی غول را از کودکی وقتی می‌شنیدیم به یاد داستان‌های ترسناک می‌افتادیم؛ موجودی با شاخ‌های بلند و صورتی بدترکیب و صدای هولناک؛ وقتی بزرگ‌تر شدیم برای ترساندن دیگران و منصرف‌کردنشان از موضوعی یا فردی از کلمه ای مثل غوله یا از غول بدتره استفاده می‌کردیم.

امروزه می‌بینیم که، حتی بدون ذکر نام غول، برخی، بعضی موضوعات را چنان ترسناک و سخت جلوه داده‌اند که متأثر از آن برخی دیگر حتی فکرش را هم نمی‌کنند که بخواهند به طرف آن موضوعات بروند. یکی از این موضوعات فرزند و فرزندآوری است. مقوله‌ای که در گذشته نه چندان دور مهمان خانه‌ها بود و همه به وجود و حضورش افتخار می‌کردند!


ظاهراً ترس از فرزندآوری ریشه در تاریخ دارد. چنانچه قرآن کریم نیز درباره مشرکانی که اقدام به کشتن فرزندانشان می‌کردند از واژه ترس استفاده می‌کند: «وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَکمْ خَشْیةَ إِمْلَاقٍ نَحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِیاکمْ إِنَّ قَتْلَهُمْ کانَ خِطْئًا کبِیرًا (اسراء:۳۱) فرزندانتان را از بیم تنگدستی نکشید؛ ما به آنان و شما روزی می‌دهیم، یقیناً کشتن آنان گناهی بزرگ است.»

این ترس از فرزندآوری می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند ترس از عدم تأمین نیازهای اقتصادی، ترس از عدم تربیت صحیح، ترس از محدودشدن و به طور کلی ترس از آینده خود و فرزندان باشد.

در کتاب «مامان! بابا! من غول نیستم!» سعی شده ضمن تبیین شرایط موجود در حوزه جمعیت و آسیب‌های آن و ارائه راهکارهای مرتبط در جهت کاهش آسیب‌ها و ترویج فرزندآوری، به بررسی برخی از انواع ترس‌ها در مورد فرزندآوری و عللشان پرداخته و در نهایت راهکارهای مقابله با آن ترس‌ها بیان شود.

آنچه مقابله با روند کاهشی موالید را سخت‌تر می‌کند، تبدیل موضوعاتی نظیر مسئله کنترل جمعیت به ارزش فرهنگی است به شکلی که شعار موقتی «فرزند کمتر، زندگی بهتر» (که در رد مناسب بودنش به عنوان یک شعار موقّتی هم ردّیه‌های متقن فراوان است) به شعور و فرهنگ و ارزشی دائمی تبدیل شد. از سوی دیگر، ایران تا وقوع فاجعه‌ی جمعیتی و گرفتاری به کهنسالی مطلق جمعیتی زمان ناچیزی دارد و از این نظر است که تبیین ابعاد مهم این مطلب مسئله‌ای بسیار مهم در زمان ما است!

کتاب سه بخش دارد، بخش نخست به ابعاد مختلف بحران جمعیت در ایران و تبیین پیامدهای شوم آن و راهکارهای خروج از این بحران پرداخته است. مهمترین موضوع بخش دوم، بحث راهکارهای معرفتی و بینشی لازم برای اصلاح نگرش نسبت به مقوله‌ی فرزندآوری است؛‌ در بخش سوم نیز به بسیاری از شبهات و توجیهاتی که برای نپذیرفتن فرزندآوری بیان می‌شود با ادله‌ی عقلی و علمی و منطقی و نقلی پاسخ‌هایی در خور و اقناع‌کننده ارائه شده است. توجیهاتی نظیر توان اقتصادی‌اش را نداریم؛ امکان تربیت صحیحش را نداریم؛‌ برای آینده‌اش نگرانیم؛ از نظر ذهنی و روانی توان پذیرش زحمات و مسئولیتش را نداریم و... . در بخش پایانی نیز نویسنده به طور مفصل جایگاه و نسبت توکّل را با مسئله‌ی فرزندآوری و توکّل صحیح را در مقایسه با افراط و تفریط‌ها در این خصوص تبیین کرده است.

معرفی کتاب «فرّ ایمان از فریمان: نگاره‌هایی درباره آیت الله شهید مطهری»

«فرّ ایمان از فریمان: نگاره‌هایی درباره آیت الله شهید مطهری»
پدیدآور: زینب عطایی
ناشر: کانون اندیشه جوان
تعداد صفحات: ۱۴۰

آیت‌الله شهید مرتضی مطهری، فقیه، متفکر، فیلسوف و از شخصیت‌های فکری و سیاسی بود که با سخنرانی‌ها و آثار علمی و اعتقادی که داشت جوانان را از انحراف‌های عقیدتی و مبارزاتی دور نگه‌می‌داشت.

کتاب «فرّ ایمان از فریمان» نگاره‌هایی درباره زندگی این شخصیت ارزشمند و بزرگِ دینی معاصر در قالب داستانک است که در ۶۵ بخش، گردآوری شده است. روایت هر داستانک در عین خلاصه بودن، برای جوانی که به دنبال شناخت مفاخر و آشنایی با تفکرات و الگو قرار دادن آنان است، به خوبی توانسته راه‌گشا و الهام‌بخش باشد.

در این اثر مطالبی بیان شده که کمتر کسی آن‌ها را درباره استاد مطهری شنیده است؛ از ویژگی‌های فوق‌العاده والدین ایشان گرفته تا دوران تحصیل و فعالیت‌های علمی، زندگی خانوادگی و دوران مبارزه پیش از انقلاب و فعالیت‌های پس از انقلاب ایشان، نکاتی بیان شده که هم بسیار جذاب است هم خیلی به ندرت شنیده شده که همین امر نیز وجه تمایز مهم این اثر با آثار مشابه است.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

یک سال قبل از امضای فرمان مشروطه شیخ‌محمدحسین با دختر آخوند ملاجعفر روحانی ازدواج کرد. همسر شیخ محمدحسین، زنی خوش‌سخن بود؛ اگر در یک جمع پانصدنفره هم نشسته بود، او بود که برای بقیه حرف می‌زد. هر چه را در زندگی شنیده و خوانده بود از حفظ بود. بعدها که پسرش، مرتضی، منبر می‌رفت هر شعری می‌خواند، مادر ادامه‌اش می‌داد و می‌گفت از کدام شاعر است. آن وقت مرتضی که دیگر برای خودش استادی شده بود می‌گفت: «ما یک‌صدم به مادر نرفته‌ایم.» طب سنتی را مطالعه کرده بود. تمام کتاب تحفه حکیم مؤمن را از حفظ بود. شصت سال در فریمان برای زن‌ها طبابت کرده بود بدون آن‌که ردخور داشته باشد. پولی از مریض‌ها نمی‌گرفت...

معرفی کتاب شب گرفتن ماه

«شب گرفتن ماه»
پدیدآور: ساتم الوغ‌زاده؛ تلخیص و گردانیده: محمدرضا سرشار
ناشر:‌ سوره مهر
تعداد صفحات: ۲۹۶

«شب‌گرفتن ماه» تلخیص محمدرضا سرشار است از اثر «بسی رنج بردم» نوشته‌ی یکی از بزرگترین نویسندگان تاجیکستان ساتم الوغ‌زاده که حکایت داستانی- تاریخی جذابی از زندگی و زمانه‌ی حکیم ابوالقاسم فردوسی است. محمدرضا سرشار این اثر را برای مخاطبان نوجوان به فارسی روان کرده است.

این اثر از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به عنوان یکی از کتاب های برگزیده سال جمهوری اسلامی ایران معرفی و از نویسنده آن تقدیر شد و بعدها سرشار این کتاب را برای نوجوانان ایرانی به فارسی برگرداند.

در این اثر هم سخن از درباریان و پادشاهان عصر فردوسی نظیر مهران، حسین قتیب و به ویژه سلطان محمود و اوضاع قدرت در دربار ایشان است و هم سخن از بزرگان فرهنگ و ادب پارسی در عصر فردوسی است؛ بزرگانی نظیر عنصری، فرخی، عسجدی و... .

همچنین سخن از اوضاع اجتماعی و سیاسی و فرهنگی مردمان عصر فردوسی است. بیان فراز و فرودهای خاص دوران زندگی حکیم طوس و آرا و نظرات و موضع‌گیری‌ها و عقاید او و اینکه چه بخش‌هایی از شاهنامه را در چه اوضاع و احوالی نگاشته از دیگر ویژگی‌های مهم این اثر فاخر و ارزشمند درباره‌ی فردوسی طوسی است.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

مسابقه فکر، مهارت و ذکاوت، برای همه شوق آور بود.

فرخی رو به عنصری کرد و گفت: حضرت ملک الشعرا شروع کنند. ما پیروی می‌کنیم.

- قبول. پس، شروع می‌کنیم.

عنصری دقیقه‌ای فکر کرد سپس گفت: چون عارض تو، ماه نباشد روشن.

فرخی مصرع دوم را گفت: مانند رخت، گل نبود در گلشن

بعد از فاصله‌ای به اندازه یک نفس، عسجدی افزود:

مژگانت همی گذر کند از جوشن

فرخی، فردوسی را به مسابقه خواند: استاد مقطع را از شما خواهش می‌کنیم.

فردوسی نمی‌توانست اجابت نکند. چشمان همه به او دوخته شده بود ... .

او، مصرع عسجدی را، با صدایی آهسته برای خود تکرار کرد. یک لحظه اندیشید و گفت: مانند سنانِ گیو، در جنگِ پَشَن.

از اهل مجلس فریادهای تحسین به هوا برخاست.

معرفی کتاب «خانواده به توان دختر (جایگاه و نقش دختر در خانواده)»

«خانواده به توان دختر (جایگاه و نقش دختر در خانواده)»
پدیدآور:‌ امیرحسین بانکی‌پورفرد، فاطمه مالکی جبلی
ناشر:‌ انتشارات حدیث راه عشق
تعداد صفحات: ۱۶۵

دختر بودن با همه پیچیدگی‌ها، حساسیت‌ها، ظرافت‌ها و ویژگی‌های منحصر به فردش، لازم است که درست شناخته و درک شود. اگر در محیط خانواده این جایگاه به درستی درک و تکریم شود، می‌توان مطمئن بود که یک دختر در آینده و در مسئولیت‌های دیگر خود در جامعه، سهم شایسته خود را دریافت کند و نقش‌آفرینی مورد انتظار را داشته باشد. اما شناخت جایگاه و نقش دختری بیش از آنکه نیازمند دقت نظر والدین واعضای خانواده باشد، نیازمند نگاه دقیق و صحیح خود دختران است.

در این کتاب روی سخن با دختران نوجوان است و سعی شده شناخت جامعی از دختر بودن ارائه شود. سعی شده بدانیم او که ما را شایسته آفرینش دانسته، دختر را چگونه تصویر و توصیف کرده است و این مهم‌ترین گام برای شناخت خود است. در ادامه، کتاب به دنبال شناخت روابط متقابل اعضای خانواده و دانستن رسالت‌های دختران در خانواده است و راهکارهایی برای انجام درست این رسالت‌ها و مسئولیت‌ها پیشنهاد می‌دهد.

بیان جایگاه رفیع و کم‌نظیر دختر در قرآن کریم و سخن پیغمبر اکرم صلی الله علیه به شکلی که بسیاری از کسانی که اهل قرآن و حدیث هم هستند برایشان تازگی داشته باشد از مهمترین نقاط قوت کتاب محسوب می‌شود؛ چراکه در دل خود پاسخی محکم به بسیاری از اعتقادات سنتی و غلطی است که در این خصوص همچنان متأسفانه بعضاً رایج است.

همچنین ویژگی‌های منحصر به فرد دختران به خصوص در دوران بلوغ، چالش‌ها و مشکلاتی که با آن مواجه می‌شوند، تبیین ریشه‌های و دلایل مواجه شدن با چنین چالش‌هایی و راهکار برون‌رفت از بحران‌های ناشی از این چالش‌ها از دیگر نکات کاربردی و مفید کتاب محسوب می‌شود.

در پیام دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور مطرح شد؛

نسل‌کشی آشکار اسرائیل در غزه/ اعلام انزجار از این رژیم تروریست وظیفه هر انسان بیداردل

حملات اسرائیل به غزه

مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با صدور پیامی، از همکاران نهاد و کتابداران و اعضای کتابخانه های عمومی دعوت کرد، با حضوری پرشورتر از هر سال در راهپیمایی روز جهانی قدس، ندای حق طلبی خود را فریاد کرده و یاور مظلومان باشند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، متن پیام مهدی رمضانی دبیرکل نهاد به شرح زیر است:

وَنُریدُ أَن نَمُنَّ عَلَی الَّذینَ استُضعِفوا فِی الأَرضِ وَنَجعَلَهُم أَئِمَّةً وَنَجعَلَهُمُ الوارِثینَ
(سوره قصص، آیه ۵)
و ما اراده کردیم بر مستضعفان منّت نهیم و آنان را پیشوایان و وارثان روی زمین قرار دهیم.

ماه مبارک رمضان امسال در حالی به روزهای پایانی خود نزدیک می‌شود که کام مسلمانان و بشریت بیدار، از داغ غزه تلخ و دل‌هایشان داغدار است. شهادت غم‌انگیز بیش از ۳۲ هزار انسان بی‌گناه در ۶ ماه، که بیش از ۷۰ درصد آنان زنان و کودکان بوده‌اند، مصداق کاملی از یک نسل‌کشی آشکار از سوی رژیم خونریز اسرائیل را پیش چشم جهانیان به نمایش گذاشته است.

با رشادت خبرنگاران، که منجر به شهادت بیش از ۱۴۰ نفر از ایشان نیز شده است، ابعاد دیگری از جنایات این رژیم تروریست و کودک‌کش مخابره شده است که موجب اعتراض گسترده و بی‌سابقه آزادی‌خواهان در کشورهای گوناگون، از جمله در میان حامیان این رژیم شده است.

در چنین شرایطی، روز جهانی قدس امسال معنا و جایگاه متفاوتی یافته است؛ برگزاری باشکوه راهپیمایی روز قدس و اعلام صریح انزجار از این رژیم جعلی، محکوم‌کردن جنایت‌های آن و درخواست آتش‌بس فوری و امدادرسانی به مردم مظلوم غزه، وظیفه هر مسلمان، بلکه هر انسان باوجدان و بیداردل در سراسر جهان است.

در روزهایی که داغ فرزندان برومند ایران عزیز، که به دست ناپاک اسرائیل در سوریه به شهادت رسیده‌اند، تازه است، با درود به روح آسمانی معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) که، با دوراندیشی سیاسی و فرهنگی خود، این مناسبت را پایه‌گذاری کرد، از همه همکاران نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، کتابداران و اعضای شبکه گسترده کتابخانه‌های عمومی دعوت می‌کنم با حضوری پرشورتر از هر سال، ندای حق‌طلبی خود را فریاد کرده و یاور مظلومان باشند.

به امید نابودی اسرائیل، آزادی پاره ‌تن اسلام فلسطین و قدس شریف!

مهدی رمضانی
دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور

«کتاب‌خوان ماه» ویژه اسفند ۱۴۰۲

منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه اسفند ۱۴۰۲ معرفی شد

قبله‌ی آخرین
پدیدآور: مسعود عالی
ناشر: دفتر نشر معارف
تعداد صفحات: ۲۷۲

این اثر، سلسله مباحثی است که در برنامۀ «سمت خدا» از شبکۀ سوم سیمای جمهوری اسلامی ایران با عنوان «یادی از امام عصر (عجل الله فرجه الشریف) برگزار شد. توجه استاد مسعود عالی به ارائه‌ی مطالب به بیانی ساده و روان در عین حال متقن و عمیق و نیز بهره‌گیری تأثیرگذار و البته عالمانه از آیات، روایات، به ویژه حکایات معتبر، اشعار و تمثیل‌ها در انتقال مفاهیم مهدوی از ویژگی‌های مهم و برجسته‌ی این مجموعه است.

برخی از مباحث تأمل‌برانگیز فصول پنج‌گانه‌ی جلد نخست عبارتند از: ضرورت معرفتِ اضطرار به حجت الهی و آثار کسب آن و تبعات فقدان آن؛ موانع اجابت دعا و دلایل تأخیر در اجابت و گونه‌های اجابت دعا؛ ویژگی‌های عام و خاص امام زمان علیه‌السلام؛ دلائل حیات امام زمان عجل الله فرجه الشریف؛ جلوه‌های رحمت گسترده‌ی مهدوی و آثار آن؛ علل غیبت امام زمان علیه‌السلام و ارکان ظهور آن حضرت؛ ملاقات با امام زمان علیه‌السلام در عصر غیبت و انواع دیدار با آن حضرت؛ ابعاد و عرصه‌های عدالت در عصر ظهور و سیره‌ی عادلانه امام زمان علیه‌السلام در آن دوران؛ شیطان در عصر ظهور و... .

از مهمترین عناوین مذکور در جلد دوم نیز می‌توان به این موارد اشاره کرد: کتاب‌هایی که به فرمان امام زمان علیه‌السلام نوشته شدند؛ منابع پیشگویی‌هایی یهود و برنامه‌ریزی و عملکرد آن‌ها بر اساس این پیشگویی‌ها؛ ساختن جامعه‌ی منتظر؛ پرهیز از گناه مهمترین مصداق ادب نسبت به امام زمان علیه‌السلام؛ اسرار زمان‌ها و مکان‌ها؛ احترام به نام‌ها، منسوبین، مکان‌ها و زمان‌های منسوب به امام زمان؛ عهد با بنی‌آدم در مسئله توحید و ولایت؛ بیعت با شیطان؛ ادای حقوق مالی؛ نقش زیارت و توسل در تجدید عهد و حفظ ایمان و ربط با امام زمان علیه‌السلام؛ تبعیت از مرجعیت و ولایت فقیه؛ بداء در علائم حتمیه ظهور؛ چگونه جمع‌کردن نزدیک دیدن ظهور و تعیین وقت نکردن؛ امکان تأخیر و تعجیل در امر فرج؛ چگونگی غربت‌زدایی از امام زمان علیه‌السلام؛ چگونگی یاری رساندن به امام زمان علیه‌السلام در عصر غیبت و... .

منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه اسفند ۱۴۰۲ معرفی شد

اسرار ماه رمضان
(و مراقبات و مناسک آن همراه با آداب انس با قرآن کریم)
پدیدآور: محمدتقی فیاض‌بخش
ناشر: فیض فروزان
تعداد صفحات: ۲۱۴

کتاب اسرار ماه رمضان، درباره «اسرار ماه مبارک رمضان و مراقبات و مناسک آن همراه با آداب انس با قرآن کریم» سخن می‌گوید.

ادب حضور مجموعه‌ای شش جلدی است که به آداب و مراقبات مهم‌ترین ایام سال در نزد اهل معنا می‌پردازد؛ اوقاتی که در فرهنگ اهل بیت علیهم السلام فرصتی ویژه برای سیر و سلوک توحیدی معرفی شده‌اند. این ایام عبارت‌اند از: سه ماه ارجمند رجب، شعبان و رمضان، اربعین موسوی (یعنی ماه ذی القعده، دهه‌ی اول ذی الحجه) و ایام سوگواری حسینی علیه السلام در محرم و صفر.

کتاب حاضر، عصاره‌ی دستورات اخلاقی و عبادی و همچنین معارف توحیدی پیرامون ماه رمضان، بنا بر مکتب تربیتی علامه طباطبایی رحمة الله علیه است.

ویژگی مهم این کتاب آن است که مؤلف برخی لطایف و ظرایفی که خود از محضر اساتید اخلاق و سیروسلوک، به‌ویژه مرحوم آیت‌الله سعادت‌پرور دریافت نموده را به تناسب مباحث ذکر کرده‌ است.

جایگاه ماه مبارک رمضان و روزه‌ی آن در تهذیب نفس؛ راهبردهای عملی برای بهره‌گیری بهتر از ماه رمضان (اعم از توصیه‌های تغذیه‌ای و سبک‌زندگی در کنار توصیه‌های سلوکی)؛ بایسته‌ها و آداب انس با قرآن کریم؛ گام‌های نخستین تدبّر در قرآن کریم؛ مراقبه در ماه مبارک رمضان؛ شب‌زنده‌داری و دعا و مناجات؛ توسل به حضرت زهرا سلام الله علیها (که باطن شب قدر هستند) و نیز امام زمان ارواحنا لتراب مقدمه الفداه در ماه مبارک رمضان و به خصوص در شب‌های قدر؛ شب آخر و لحظه‌ی وداع با ماه مبارک رمضان؛ شب و روز عید فطر؛ برخی از مهمترین مباحث این کتاب را شامل می‌شوند.

منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه اسفند ۱۴۰۲ معرفی شد

ماجرا هنوز تمام نشده
پدیدآور: مهدی میرکیایی
ناشر: انتشارات سوره مهر
تعداد صفحات: ۱۶۷

این کتاب جذاب، خوش‌خوان و مهیج و عمیق که جلد ۱۳ از مجموعه‌ی سرگذشت استعمار است و البته برگزیده‌ی جایزه‌ی کتاب سال جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۰، ماجرای روزهایی را روایت می‌کند که استعمار با کشف نفت، جای پای خود را در کشورهایی مثل ایران بیش از پیش محکم‌تر کرد.

کتاب با بیان چگونگی رشد جان دی راکفلر یهودی در صنعت نفت ایالات متحده مباحثش آغاز می‌شود، به راهکارهایی کثیفی که او برای به زانو درآوردن رقیبان و تبدیل کردن استاندارد اویل به بزرگترین شرکت نفتی در آمریکا منتهی شد. از طرف دیگر نیز در باب خاندان یهودی روتچیلدها ثروتمندترین خاندان در اروپا و چگونگی رشد شرکت شل و تجارت نفتی آن‌ها و رقابتشان با راکفلرها مطالب را بیان می‌داد. این دو مقدمه‌ای است که نشان می‌دهد چه شد پای غرب به جنوب غرب آسیا (خاورمیانه) به منظور دست‌یابی به نفت و کاهش هزینه‌ی استخراج،‌ تولید و حمل و نقل سوخت باز شد. ضلع سوم استخراج نفت در سال ۱۸۹۰ رویال داچ زیر نظر پادشاهی هلند در اندونزی که جزء مستعمرات هلند در آن زمان بود به صنعت نفت جهانی ورود پیدا می‌کند؛ پس از کشمکش‌های فراوان شل و روایل داچ با هم متحد می‌شوند و اینک نبرد بزرگ فرا می‌رسد. از این‌جا به بعد بیان می‌شود که چگونه یک سرمایه‌دار انگلیسی به نام ولیام ناکس دارسی با کمک سفارت انگلستان می‌تواند با نیرنگ روس‌ها را که مانند انگلیس در آن زمان در ایران هر جولانی که می‌خواستند می‌دادند را فریب دهند و قرارداد ننگین نفتی دارسی را که به مدّت هفتاد سال اعتبار داشت با مظفرالدین شاه منعقد کنند و به این شکل «شرکت نفت ایران و انگلیس» متوّلد شد. بیشترین غارت ممکن از نفت ایران در خلال جنگ جهانی اول که انگلستان به شدّت به نفت نیاز داشتند انجام شد!

ضمن اینکه در کتاب چگونگی فروپاشی عثمانی و ایجاد کشورهای جدید توسط عمدتاً انگلستان با حکامی دست‌نشانده و مطیع انگلیسی‌ها بیان می‌شود و بحث استخراج نفت در این کشورها نیز بیان می‌شود. در ادامه نیز داستان مهیج و پر عبرت پشت پرده‌ی نفت و استعمار جهانی به زیبایی تا رخ‌دادن انقلاب اسلامی ایران و بعد از آن ادامه می‌یابد.

خواندن این اثر کم‌نظیر (اگر نگوییم بی‌نظیر) برای نوجوانان و جوانان، بزرگسالان و حتی سالمندان مفید و جذاب و پر از عبرت و شگفتی خواهد بود.

منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه اسفند ۱۴۰۲ معرفی شد

درخت بخشنده
پدیدآور:‌ شل سیلور استاین؛ مترجم: هایده کروبی
ناشر:‌ شرکت انتشارات فنی ایران
تعداد صفحات: ۳۶

کتابی ساده ولی بسیار عمیق، کتابی که هم خردسال چهارساله می‌تواند به کمک والدینش آن را بخواند، هم نه تنها برای والدین این خردسال می‌تواند جذاب باشد، بلکه برای پدربزرگ و مادربزرگ این خردسال نیز می‌تواند بسیار جالب توجه باشد. در عین سادگی حکمت عمیقی در این کتاب ساری و جاری است.

کتاب درباره‌ی دوستی یک پسربچه با درخت است و درختی که هر بار کودک به سراغش میاید با سخاوت به او عطا می‌کند. به مرور پسربچه بزرگ می‌شود و گرفتار عشق و روزمرگی می‌شود، اما هر بار که به بهانه‌ای به نزد درخت باز می‌گردد، این درخت است که با وفاداری و سخاوت همچنان آنچه دارد را به او بذل می‌کند و در پایان:

«و پس از مدّت‌ها پسر (که اکنون پیرمردی کهنسال شده بود) دوباره برگشت.
درخت گفت: «پسرم مرا ببخش، هیچ چیز دیگری ندارم که به تو بدهم. سیبی باقی نمانده.»
پسر گفت: «با این دندان‌های فرسوده‌ام نمی‌توانم سیب بخورم.»
درخت گفت: «شاخه‌ای هم ندارم که روی آن تاب بخوری»
پسر گفت: «من پیرم و نمی‌توانم تاب بخورم.»
درخت گفت: «تنه‌ای هم ندارم که از آن بالا بروی» (تنه را خود پسربچه بریده بود و فروخته بود!)
پسر گفت:‌ «من آن‌قدر خسته‌ام که نمی‌توانم از شاخه‌ات بالا بروم.»
درخت آهی کشید و گفت: «متأسفم»
«کاش می‌شد چیزی به تو بدهم ولی چیزی برایم نمانده، من کُنده‌ای پیرم. متأسفم ...»
پسر گفت: «دیگر به چیزی زیادی نیاز ندارم. از آنجایی که بسیار خسته‌ام، فقط جایی آرام می‌خواهم که استراحت کنم.»
درخت گفت: «خب»
و تا جایی که می‌توانست قامت خود را راست کرد.
«خب. کنده‌ی پیر به درد نشستن و استراحت کردن می‌خورد. بیا پسرم، بنشین و استراحت کن.»
و پسر نشست و درخت خوشحال بود ... .

«کتاب‌خوان ماه» ویژه اسفند ۱۴۰۲

منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه اسفند ۱۴۰۲ معرفی شد

پوستر کتابخوان ماه اسفند 1402

منابع طرح کتاب خوان ماه، ویژه اسفند ۱۴۰۲ با ارائه کتاب های «قبله‌ی آخرین»، «اسرار ماه رمضان»، «ماجرا هنوز تمام نشده» و «درخت بخشنده» معرفی شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، منابع طرح کتاب خوان ماه، ویژه اسفند ۱۴۰۲ با با هدف تبیین منویات رهبر معظّم انقلاب اسلامی برای ارتقای فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه، دسترسی همگانی به کتاب، لزوم معرفی کتاب‌های مفید برای پرورش فکری آحاد مختلف مردم جامعه و همچنین ارتقای فضایل اخلاقی و فرهنگ عمومی از طریق مطالعه کتاب‌های مفید و فاخر در سطح کشور و ارائه کتاب های «قبله‌ی آخرین» از دفتر نشر معارف، «اسرار ماه رمضان» از انتشارات فیض فروزان، «ماجرا هنوز تمام نشده» از انتشارات سوره مهر و «درخت بخشنده» از انتشارات فنی ایران معرفی شد.

معرفی کتاب درخت بخشنده

درخت بخشنده
پدیدآور:‌ شل سیلور استاین؛ مترجم: هایده کروبی
ناشر:‌ شرکت انتشارات فنی ایران
تعداد صفحات: ۳۶

کتابی ساده ولی بسیار عمیق، کتابی که هم خردسال چهارساله می‌تواند به کمک والدینش آن را بخواند، هم نه تنها برای والدین این خردسال می‌تواند جذاب باشد، بلکه برای پدربزرگ و مادربزرگ این خردسال نیز می‌تواند بسیار جالب توجه باشد. در عین سادگی حکمت عمیقی در این کتاب ساری و جاری است.

کتاب درباره‌ی دوستی یک پسربچه با درخت است و درختی که هر بار کودک به سراغش میاید با سخاوت به او عطا می‌کند. به مرور پسربچه بزرگ می‌شود و گرفتار عشق و روزمرگی می‌شود، اما هر بار که به بهانه‌ای به نزد درخت باز می‌گردد، این درخت است که با وفاداری و سخاوت همچنان آنچه دارد را به او بذل می‌کند و در پایان:

«و پس از مدّت‌ها پسر (که اکنون پیرمردی کهنسال شده بود) دوباره برگشت.
درخت گفت: «پسرم مرا ببخش، هیچ چیز دیگری ندارم که به تو بدهم. سیبی باقی نمانده.»
پسر گفت: «با این دندان‌های فرسوده‌ام نمی‌توانم سیب بخورم.»
درخت گفت: «شاخه‌ای هم ندارم که روی آن تاب بخوری»
پسر گفت: «من پیرم و نمی‌توانم تاب بخورم.»
درخت گفت: «تنه‌ای هم ندارم که از آن بالا بروی» (تنه را خود پسربچه بریده بود و فروخته بود!)
پسر گفت:‌ «من آن‌قدر خسته‌ام که نمی‌توانم از شاخه‌ات بالا بروم.»
درخت آهی کشید و گفت: «متأسفم»
«کاش می‌شد چیزی به تو بدهم ولی چیزی برایم نمانده، من کُنده‌ای پیرم. متأسفم ...»
پسر گفت: «دیگر به چیزی زیادی نیاز ندارم. از آنجایی که بسیار خسته‌ام، فقط جایی آرام می‌خواهم که استراحت کنم.»
درخت گفت: «خب»
و تا جایی که می‌توانست قامت خود را راست کرد.
«خب. کنده‌ی پیر به درد نشستن و استراحت کردن می‌خورد. بیا پسرم، بنشین و استراحت کن.»
و پسر نشست و درخت خوشحال بود ... .

معرفی کتاب ماجرا هنوز تمام نشده

ماجرا هنوز تمام نشده
پدیدآور: مهدی میرکیایی
ناشر: انتشارات سوره مهر
تعداد صفحات: ۱۶۷

این کتاب جذاب، خوش‌خوان و مهیج و عمیق که جلد ۱۳ از مجموعه‌ی سرگذشت استعمار است و البته برگزیده‌ی جایزه‌ی کتاب سال جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۰، ماجرای روزهایی را روایت می‌کند که استعمار با کشف نفت، جای پای خود را در کشورهایی مثل ایران بیش از پیش محکم‌تر کرد.

کتاب با بیان چگونگی رشد جان دی راکفلر یهودی در صنعت نفت ایالات متحده مباحثش آغاز می‌شود، به راهکارهایی کثیفی که او برای به زانو درآوردن رقیبان و تبدیل کردن استاندارد اویل به بزرگترین شرکت نفتی در آمریکا منتهی شد. از طرف دیگر نیز در باب خاندان یهودی روتچیلدها ثروتمندترین خاندان در اروپا و چگونگی رشد شرکت شل و تجارت نفتی آن‌ها و رقابتشان با راکفلرها مطالب را بیان می‌داد. این دو مقدمه‌ای است که نشان می‌دهد چه شد پای غرب به جنوب غرب آسیا (خاورمیانه) به منظور دست‌یابی به نفت و کاهش هزینه‌ی استخراج،‌ تولید و حمل و نقل سوخت باز شد. ضلع سوم استخراج نفت در سال ۱۸۹۰ رویال داچ زیر نظر پادشاهی هلند در اندونزی که جزء مستعمرات هلند در آن زمان بود به صنعت نفت جهانی ورود پیدا می‌کند؛ پس از کشمکش‌های فراوان شل و روایل داچ با هم متحد می‌شوند و اینک نبرد بزرگ فرا می‌رسد. از این‌جا به بعد بیان می‌شود که چگونه یک سرمایه‌دار انگلیسی به نام ولیام ناکس دارسی با کمک سفارت انگلستان می‌تواند با نیرنگ روس‌ها را که مانند انگلیس در آن زمان در ایران هر جولانی که می‌خواستند می‌دادند را فریب دهند و قرارداد ننگین نفتی دارسی را که به مدّت هفتاد سال اعتبار داشت با مظفرالدین شاه منعقد کنند و به این شکل «شرکت نفت ایران و انگلیس» متوّلد شد. بیشترین غارت ممکن از نفت ایران در خلال جنگ جهانی اول که انگلستان به شدّت به نفت نیاز داشتند انجام شد!

ضمن اینکه در کتاب چگونگی فروپاشی عثمانی و ایجاد کشورهای جدید توسط عمدتاً انگلستان با حکامی دست‌نشانده و مطیع انگلیسی‌ها بیان می‌شود و بحث استخراج نفت در این کشورها نیز بیان می‌شود. در ادامه نیز داستان مهیج و پر عبرت پشت پرده‌ی نفت و استعمار جهانی به زیبایی تا رخ‌دادن انقلاب اسلامی ایران و بعد از آن ادامه می‌یابد.

خواندن این اثر کم‌نظیر (اگر نگوییم بی‌نظیر) برای نوجوانان و جوانان، بزرگسالان و حتی سالمندان مفید و جذاب و پر از عبرت و شگفتی خواهد بود.

معرفی کتاب اسرار ماه رمضان

اسرار ماه رمضان
(و مراقبات و مناسک آن همراه با آداب انس با قرآن کریم)
پدیدآور: محمدتقی فیاض‌بخش
ناشر: فیض فروزان
تعداد صفحات: ۲۱۴

کتاب اسرار ماه رمضان، درباره «اسرار ماه مبارک رمضان و مراقبات و مناسک آن همراه با آداب انس با قرآن کریم» سخن می‌گوید.

ادب حضور مجموعه‌ای شش جلدی است که به آداب و مراقبات مهم‌ترین ایام سال در نزد اهل معنا می‌پردازد؛ اوقاتی که در فرهنگ اهل بیت علیهم السلام فرصتی ویژه برای سیر و سلوک توحیدی معرفی شده‌اند. این ایام عبارت‌اند از: سه ماه ارجمند رجب، شعبان و رمضان، اربعین موسوی (یعنی ماه ذی القعده، دهه‌ی اول ذی الحجه) و ایام سوگواری حسینی علیه السلام در محرم و صفر.

کتاب حاضر، عصاره‌ی دستورات اخلاقی و عبادی و همچنین معارف توحیدی پیرامون ماه رمضان، بنا بر مکتب تربیتی علامه طباطبایی رحمة الله علیه است.

ویژگی مهم این کتاب آن است که مؤلف برخی لطایف و ظرایفی که خود از محضر اساتید اخلاق و سیروسلوک، به‌ویژه مرحوم آیت‌الله سعادت‌پرور دریافت نموده را به تناسب مباحث ذکر کرده‌ است.

جایگاه ماه مبارک رمضان و روزه‌ی آن در تهذیب نفس؛ راهبردهای عملی برای بهره‌گیری بهتر از ماه رمضان (اعم از توصیه‌های تغذیه‌ای و سبک‌زندگی در کنار توصیه‌های سلوکی)؛ بایسته‌ها و آداب انس با قرآن کریم؛ گام‌های نخستین تدبّر در قرآن کریم؛ مراقبه در ماه مبارک رمضان؛ شب‌زنده‌داری و دعا و مناجات؛ توسل به حضرت زهرا سلام الله علیها (که باطن شب قدر هستند) و نیز امام زمان ارواحنا لتراب مقدمه الفداه در ماه مبارک رمضان و به خصوص در شب‌های قدر؛ شب آخر و لحظه‌ی وداع با ماه مبارک رمضان؛ شب و روز عید فطر؛ برخی از مهمترین مباحث این کتاب را شامل می‌شوند.

معرفی کتاب قبله ی آخرین

قبله‌ی آخرین
پدیدآور: مسعود عالی
ناشر: دفتر نشر معارف
تعداد صفحات: ۲۷۲

این اثر، سلسله مباحثی است که در برنامۀ «سمت خدا» از شبکۀ سوم سیمای جمهوری اسلامی ایران با عنوان «یادی از امام عصر (عجل الله فرجه الشریف) برگزار شد. توجه استاد مسعود عالی به ارائه‌ی مطالب به بیانی ساده و روان در عین حال متقن و عمیق و نیز بهره‌گیری تأثیرگذار و البته عالمانه از آیات، روایات، به ویژه حکایات معتبر، اشعار و تمثیل‌ها در انتقال مفاهیم مهدوی از ویژگی‌های مهم و برجسته‌ی این مجموعه است.

برخی از مباحث تأمل‌برانگیز فصول پنج‌گانه‌ی جلد نخست عبارتند از: ضرورت معرفتِ اضطرار به حجت الهی و آثار کسب آن و تبعات فقدان آن؛ موانع اجابت دعا و دلایل تأخیر در اجابت و گونه‌های اجابت دعا؛ ویژگی‌های عام و خاص امام زمان علیه‌السلام؛ دلائل حیات امام زمان عجل الله فرجه الشریف؛ جلوه‌های رحمت گسترده‌ی مهدوی و آثار آن؛ علل غیبت امام زمان علیه‌السلام و ارکان ظهور آن حضرت؛ ملاقات با امام زمان علیه‌السلام در عصر غیبت و انواع دیدار با آن حضرت؛ ابعاد و عرصه‌های عدالت در عصر ظهور و سیره‌ی عادلانه امام زمان علیه‌السلام در آن دوران؛ شیطان در عصر ظهور و... .

از مهمترین عناوین مذکور در جلد دوم نیز می‌توان به این موارد اشاره کرد: کتاب‌هایی که به فرمان امام زمان علیه‌السلام نوشته شدند؛ منابع پیشگویی‌هایی یهود و برنامه‌ریزی و عملکرد آن‌ها بر اساس این پیشگویی‌ها؛ ساختن جامعه‌ی منتظر؛ پرهیز از گناه مهمترین مصداق ادب نسبت به امام زمان علیه‌السلام؛ اسرار زمان‌ها و مکان‌ها؛ احترام به نام‌ها، منسوبین، مکان‌ها و زمان‌های منسوب به امام زمان؛ عهد با بنی‌آدم در مسئله توحید و ولایت؛ بیعت با شیطان؛ ادای حقوق مالی؛ نقش زیارت و توسل در تجدید عهد و حفظ ایمان و ربط با امام زمان علیه‌السلام؛ تبعیت از مرجعیت و ولایت فقیه؛ بداء در علائم حتمیه ظهور؛ چگونه جمع‌کردن نزدیک دیدن ظهور و تعیین وقت نکردن؛ امکان تأخیر و تعجیل در امر فرج؛ چگونگی غربت‌زدایی از امام زمان علیه‌السلام؛ چگونگی یاری رساندن به امام زمان علیه‌السلام در عصر غیبت و... .

منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه بهمن ۱۴۰۲ معرفی شد

منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه بهمن ۱۴۰۲ معرفی شد

کتاب خوان ماه بهمن 1402

منابع طرح کتاب خوان ماه، ویژه بهمن ۱۴۰۲ با ارائه کتاب های «بزرگ شدی ریزه میزه»، «چاپید شاه (اندر احوالات امانت داری و مملکت داری پهلوی ها)»، «حکایت نامه پیامبر صلی الله علیه و آله» و «علی یارت پهلوان» معرفی شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، منابع طرح کتاب خوان ماه، ویژه بهمن ۱۴۰۲ با ارائه کتاب های «بزرگ شدی ریزه‌میزه» نوشته رفیع افتخار از نشر جمال، «چاپید شاه (اندر احوالات امانت‌داری و مملکت‌داری پهلوی‌ها)» نوشته سپیده انوشه از نشر کتاب جمکران، «حکایت‌نامه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله» نوشته غلامرضا حیدری ابهری؛ از نشر جمال و «علی یارت پهلوان» نوشته فرزانه فراهانی از انتشارات رودآبی معرفی شد.

معرفی کتاب بزرگ شدی ریزه‌میزه

منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه بهمن ۱۴۰۲ معرفی شد

بزرگ شدی ریزه‌میزه
پدیدآور:‌ رفیع افتخار
ناشر:‌ جمال
تعداد صفحات: ۱۰۴

یک رمان غیرشعاری و غیرفانتزی و باورپذیر برای فضای ذهنی امروز نوجوانان مرتبط با فضای قبل از انقلاب و مبارزات مردم علیه شاه و اقدامات ساواک علیه مردم که شخصیت‌های اصلی داستان چند نوجوان هستند که درگیر مبارزات می‌شوند و اتفاقاتی بسیار عجیب و تأمّل‌برانگیز برایشان رخ می‌دهد.

ریزه‌میزه پسر زرنگ قصه است که در اتفاقاتی حیرت‌انگیز بزرگ می‌شود؛ بزرگتر از سنش می‌فهمد، تصمیم‌ می‌گیرد و اقدام می‌کند و یاد می‌گیرد که برای نابود کردن ظلم، حتی بچه‌ها هم باید تلاش کنند.

کتاب «بزرگ شدی ریزه‌میزه» قصه کودکان و نوجوانانی را روایت می‌کند که بخشی از تاریخ انقلاب اسلامی را رقم‌زدند؛ اما از آنان کمتر یاد می‌شود.

این اثر جذاب و خواندنی به قلم آقای رفیع افتخار و تصویرگری خانم مرضیه قائدی توانسته جلوه‌هایی از تلاش‌های و اتفاقات تلخ و شیرین مسیر به ثمر رسیدن انقلاب برای نوجوانان را ترسیم نماید.

معرفی کتاب چاپید شاه (اندر احوالات امانت‌داری و مملکت‌داری پهلوی‌ها)

چاپید شاه (اندر احوالات امانت‌داری و مملکت‌داری پهلوی‌ها)
پدیدآور:‌ سپیده انوشه
ناشر:‌ کتاب جمکران
تعداد صفحات:‌ ۱۷۶

چاپید شاه؟
محتوای کتاب بسیار فراتر از چاپیدن پهلوی‌ها از ایران و ایرانی است؛ در این کتاب به شدّت تلخ و البته روشنگر و خواندنی،‌ حکایتِ دست و دلبازی بی‌نظیر دودمان پهلوی نسبت به سرمایه‌های ایران‌زمین و به تعبیرِ کتاب، چاپیدن بیگانگان از ایران نیز بیان شده.

این کتاب خوش‌خوان و البته تکرار می‌کنم، حقیقتاً تلخ؛ ضمن داشتن اتقان و دقت تاریخی، متن بسیار روانی دارد و از کاریکاتور و عکس بسیار هنرمندانه برای انتقال هر چه بهتر مفاهیم یاری جسته است و مخاطب را به لایه‌هایی از تاریخ توجّه می‌دهد که غالباً به رغم اهمیت فراوان، مورد غفلت واقع می‌شود و دشمن نیز برای تحریف تاریخ و تطهیر پهلوی و فتنه‌گری برای امروز ایران، از همین غفلت‌ها و نکات مغفول بهره‌می‌برد!

مثلاً اینکه بهائیت در روی کار آوردن دودمان پهلوی چه نقشی ایفا کرده است و این ایفای نقش منجر به چه نتایجی در طول حکومت پهلوی برای بهائیان شده است! یا شخصیتی نظیر فروغی که ماسون بودنش شهره‌ی خاص و عام بوده، در روی کار آوردن دولت پهلوی چه نقشی ایفا کرده است و این امر چه تبعاتی در پی داشته است. یا دودمان پهلوی چه‌طور حیاتی‌ترین و استراتژیک‌ترین نقاط مرزی ایران را چوب حراج زدند و موجب تضعیف شدید موقعیت ژئوپولیتیک ایران‌زمین شدند و صدمه‌ای از این حیث وارد ساختند که جبران ناپذیر است؛ مواردی نظیر:‌ واگذاری سرچشمه هیرمند به افغانستان؛ واگذاری کوه‌های آرارات به ترکیه؛ موافقت با جدایی بحرین (که ضربه‌ای مهلک به اقتدار دریایی ایران از نظر ژئوپلیتیک و اقتصادی وارد ساخت) و دسته‌گل‌های فراوان دیگر.

کتاب از حکایت به دنیا آمدن پهلوی اول آغاز می‌شود و با ذکر مهمترین فرازهای تاریخی پهلوی اول و دوم با ذکر چگونگی مرگ پهلوی دوم به پایان می‌رسد.

«چاپید شاه»‌ در مورد فرازهای تاریخی مهم عصر پهلوی (نظیر:‌ وضعیت ایران را در دوران جنگ جهانی اول؛ شکل‌گیری کودتا و سرنگونی قاجار و به قدرت رسیدن پهلوی اول؛ ثروت‌اندوزی رضاشاه؛ ارتش نوین؛ راه‌آهن سراسری ایران؛ کشتار عشایر؛ کشف حجاب؛ جاسوسان انگلیس؛ اشغال ایران و استعفا و تبعید پهلوی اول؛ ملی شدن صنعت نفت؛ کودتای ۲۸ مرداد؛ ساواک؛ انقلاب سفید؛ قیام ۱۵ خرداد؛ مستشاران آمریکایی؛ جدایی بحرین؛ بنیاد پهلوی؛ حزب رستاخیز و...)، بسیار بیش از آنچه در اذهان وجود دارد، نکات عمیق و کمتر شنیده‌شده‌ای را بیان داشته است؛ همین مزیت و ویژگی مهم این اثر است که آن را از نمونه‌های دیگر برای رده سنی نوجوان متمایز می‌کنند؛ به عنوان نمونه، وقتی می‌خواهد به شرح قیام ۱۵ خرداد بپردازد، قبل از آن وضعیت کشور را و اینکه اوضاع در ایران قبل از آن واقعه چگونه بود را به خوبی توصیف کرده و اطلاعاتی ارائه می‌کند که برای بسیاری از علاقه‌مندان به تاریخ هم تازگی دارد.

ذکر نکات خاص تاریخی که اسناد متقنی (حتی در حد فیلم و صوت) برایشان باقیست، اما کمتر در اذهان هستند و در تحلیل تاریخ مهم هستند نیز از دیگر ویژگی‌های کتاب محسوب می‌شود. مثلاً شاید کمتر کسی به یادش مانده باشد که محمدرضا پهلوی، مدعی بوده که محضر امام زمان تشرف یافته است و ادعاهای فراوان دیگری از این قبیل باعث شده بود تا او در نظر خودش شخصیتی با تأییدات خاص الهی به حساب آید و گمان کند که هر کس با او در افتادهِ وَر افتاده!

معرفی کتاب حکایت‌نامه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله

منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه بهمن ۱۴۰۲ معرفی شد

حکایت‌نامه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله
پدیدآور: غلامرضا حیدری ابهری
ناشر: نشر جمال
تعداد صفحات: ۹۳۵

در بین آثار مربوط به سیره و سنت معصومین علیهم السلام، حکایات زندگی آن بزرگواران از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. امتیاز حکایت‌نامه‌ها بر دیگر آثار دینی، جذابیت فوق‌العاده این مجموعه‌ها در تأثیرگذاری آن بر تغییر رفتار و سبک زندگی خوانندگان است. «حکایت نامه موضوعی پیامبر اعظم صلی‌الله‌علیه‌وآله ؛ بیش از ۸۵۰ حکایت از زندگانی رسول خدا صلوات الله علیه در ۱۶۲ موضوع مختلف» است که از بین بیش از ۲۰۰ جلد کتاب حدیثی و تاریخی گردآوری شده است.

دسته‌بندی موضوعی کتاب آن را بسیار کاربردی نموده است. کوتاه بودن حکایت‌ها و ترجمه روان نیز از دیگر مزیت‌های آن به شمار می‌رود. در پایان برخی از حکایت‌ها بخشی به نام «در سایه‌سار سیره» وجود دارد که حاوی چکیده‌ای از حکایت گفته شده است، این چکیده فرآیند مرور کتاب را آسان می‌کند و پیام حکایت را به طور خلاصه برای مخاطب آشکار می‌سازد. فهرست تفصیلی پایان کتاب نیز مخاطب را با موضوعات اصلی و فرعی آشنا می‌کند؛ موضوعاتی نظیر: آخرت، آراستگی، اسراف، امانت‌داری، رازداری، راست‌گویی و ... که بر اساس ترتیب حروف الفبا به نظم درآمده است

معرفی کتاب علی یارت پهلوان

علی یارت پهلوان
پدیدآور: فرزانه فراهانی
ناشر:‌ رودآبی
تعداد صفحات: ۲۴

یک گزینه‌ی عالی برای مطالعه‌ی کودکان! این کتاب جذاب و ارزشمند و خوش‌محتوا از چند جنبه وجه تمایز دارد با آثار مشابه. نخست اینکه ورزش پهلوانی را به زیبایی برای مخاطب کودک معرفی می‌کند و او را با حال و هوای ذکرخانه (همان زورخانه‌ی سابق) آشنا می‌سازد. علاوه بر این پلی می‌زند به برشی از زندگی اول پهلوان عالم، مولی امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام و ماجرای فتح خیبر و دلاوری‌ها و پهلوانی‌های حضرت امیر صلوات‌الله‌علیه در آن نبرد را بیان می‌دارد؛ همچنین درس مهمی به مخاطبان خود می‌دهد، آن هم با ظرافت و لطافت، مبنی بر این که اصل پهلوانی، خصایل پهلوانی و جوانمردیست، نه زور بازو! در پایان نیز مخاطب خود را با ادوات ذکرخانه (همان زورخانه‌ی سابق) نظیر میل و کباده و سنگ و... و مفاهیمی نظیر مرشد و پوریای ولی و گل‌ریزان و... آشنا می‌سازد. خود فضای داستانی از حیث ادبی و نیز تصاویر، جذاب است، هم برای کودک و هم حتی برای بزرگسالان.

تخریب کتابخانه نقطه اشتراک دیگر رژیم صهیونیستی و داعش است

واکنش دبیرکل نهاد به تخریب بزرگترین کتابخانه عمومی غزه؛

تخریب کتابخانه نقطه اشتراک دیگر رژیم صهیونیستی و داعش است

کتابخانه عمومی غزه

مهدی رمضانی دبیرکل نهاد در واکنش به تخریب بزرگترین کتابخانه عمومی غزه، این عمل را یکی دیگر از نقاط اشتراک رژیم صهیونیستی و داعش دانست.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد با انتشار مطلبی در صفحه خود در فضای مجازی به تخریب کتابخانه عمومی اصلی غزه توسط رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد که متن کامل آن در ادامه آمده است.

«چند روز پیش در میان تمام جنایات کوچک و بزرگ رژیم و کشتار بی‌رحمانه و دور از انسانیت صهیون، بزرگترین کتابخانه نوار غزه که به کتابخانه عمومی شهر غزه معروف است و مدارک و کتاب‌های تاریخی زیادی را در خود جای داده بود و ساکنین این شهر، از آن به تاریخ و حال حاضر کشور یاد می‌کنند، توسط سربازان رژیم مورد حمله واقع و تخریب شد.

کتابخانه نه محل نگهداری مجروحین بود، نه مکان پناه گرفتن مردم و نه اطلاعاتی داشتند که از آن استفاده نظامی می‌کنند! ولی رژیم از تخریب آن هم نگذشت. کتابخانه آگاهی‌بخش بود، امیدآفرین و سرگرم‌کننده. کتابخانه هویت‌بخش است و تاریخ‌ساز و صهیون همین قدر که از سلاح و ساختار نظامی در ترس است و همین میزان که از مردم فلسطین در وحشت است، هر آنچه که از جهت فرهنگی و هویتی مقاومت را تقویت کند و اصالت فلسطین را تأیید؛ آنها را به وحشت می‌اندازد و در پی حذف آن برمی‌آیند. این مسئله هم یکی دیگر از نقاط پررنگ مشترک آنها و داعش است. ضمن اینکه سازمان‌های بین‌المللی همچون سایر موارد، که در برابر جنایت‌های هر روزه توسط رژیم سکوت می‌کردند، در مورد این جنایت نیز سکوت می‌کنند و نظاره‌گرند.

البته سابقه‌ی مشابه این جنایت در سال ۲۰۱۴ با تخریب دو کتابخانه در بیت حانون و رفح در کارنامه خونین و ننگین رژیم موجود است. کتابخانه عمومی محیط امنِ مردمی، در جهت فرهنگ و در خدمت عموم جامعه است با نقشی هویت‌آفرین و فضایی اثربخش، رژیم صهیون در جهت افشای چهره حقیقی خود تیک درندگی در این زمینه را هم گرفت.»

منابع طرح «کتاب خوان ماه» ویژه آذر ۱۴۰۲ منتشر شد

منابع طرح «کتاب خوان ماه» ویژه آذر ۱۴۰۲ منتشر شد

کتابخوان ماه آذر 1402

منابع طرح کتاب خوان ماه، ویژه آذر ۱۴۰۲ با ارائه کتاب های «شرحی کوتاه بر رساله‌ی حقوق امام سجاد علیه‌السلام»، «من فاطمه هستم دختر محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله»، «تربیت بدون فریاد» و «نقطه» معرفی شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه آذر ۱۴۰۲ با هدف تبیین منویات رهبر معظّم انقلاب اسلامی برای ارتقای فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه، دسترسی همگانی به کتاب، لزوم معرفی کتاب‌های مفید برای پرورش فکری آحاد مختلف مردم جامعه و همچنین ارتقای فضایل اخلاقی و فرهنگ عمومی از طریق مطالعه کتاب‌های مفید و فاخر در سطح کشور، معرفی شد.

معرفی کتاب نقطه

«نقطه»
پدیدآور: پیتر اچ. رینولدز؛ مترجم: هدا کلاهدوز
ناشر:‌ امیرکبیر
تعداد صفحات: ۳۲

همه مردم دارای استعداد هستند، استعدادهای گوناگونی که باید از باطن وجودشان کشف شود و به شکوفایی برسد. (چنانچه از رسول اکرم صلوات الله علیه و آله نیز روایت شده است: مردم معدن‌هایی هستند، هم‌چون معادن طلا و نقره.)
نویسنده‌ی این کتاب، به مضمون این حدیث نبوی باور دارد، لذا در کتاب «نقطه» با دختری مواجه هستیم که باورش این است که استعدادی در نقاشی ندارد و معلّم خردمند او وقتی در پایان زنگ نقاشی، بالای سر صفحه‌ی نقاشی‌اش حاضر می‌شود و نگاهش به صفحه سفید می‌افتد، می‌گوید آفرین، چه نقاشی زیبایی! یک خرس قطبی توی یک روز برفی!

این برخورد حکیمانه را مقایسه کنید با برخی برخوردهای ما در موقعیت‌های مشابه، تفاوت از کجاست تا کجا؟ این روش، مطابق شیوه و سیره انبیا و اولیای الهی است، آن‌ها نیز به گونه‌ای برخورد می‌کردند که به رشد و تعالی شخص کمک کند! نه اینکه شخصیت او را خُرد و او را از رشد و تعالی باز بدارد!

در ادامه، این معلّمِ فهیم به او می‌گوید هر قدر هم که بی‌استعداد باشی، اما استعداد کشیدن یک نقطه را که داری؟

و او نقطه‌ای می‌کشد و به پیشنهاد معلّم اسم خود را هم زیر نقاشی‌اش می‌نویسد؛

معلّم حکیم و دانا، این نقاشی را که شامل یک نقطه بر صفحه سفید است (همراه با امضای نقاش کوچولو که اسم اوست) قاب می‌کند و در کلاس می‌گذارد و مسیری بسیار دور از انتظار در مقابل این دختر گشوده می‌شود که با رجوع به کتاب می‌توانید از آن مطلّع شوید.
در این اثر سعی شده تا چگونگی شناسایی و شکوفایی استعداد و خلاقیت در کودکان توسط مربی یا والدین بیان شود و تأکید بر تشویق و ایجاد خودباوری راهکاری حیاتی در این مسیر معرفی شده، حتی به قدر یک نقطه!

«نقطه» کتابی ارزشمند است، هم برای والدین و مربّیان بسیار آموزنده و البته کاربردی! و هم برای کودکان الهام‌بخش و شورآفرین.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

هفته بعد وقتی سارا به کلاس نقاشی رفت. خیلی تعجّب کرد.

چون نقطه‌ی کوچکی را که کشیده بود، روی دیوار کلاس دید!

آن هم توی یک قاب طلایی!

روی یک صفحه‌ی سفید! خوش بود.

با خودش گفت: «خوب... حتماً نقطه‌ای بهتر از این هم می‌توانم بکشم!»

بعد جعبه‌ی آبرنگ خود را که از آن استفاده نکرده بود، در آورد و شروع به تمرین کرد.

سارا نقاشی کشید و... نقاشی کشید.

یک نقطه‌ی قرمز.

یک نقطه‌ی بنفش.

یک نقطه زرد.

یک نقطه‌ی آبی.

وقتی رنگ آبی را با رنگ زرد مخلوط کرد، فهمید که می‌تواند یک نقطه سبز رنگ بکشد.

او باز هم تمرین کرد و...